Szprotki to małe rybki żyjące powszechnie w większości mórz i oceanów. Choć głównie znane są w sosie i w oleju – my proponujemy kompletnie nową odsłonę, prezentując produkt w wersji wędzonej, bez zalewy i świetnie widocznej w przezroczystym opakowaniu.

Szprot należy do tłustych ryb, dlatego są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. To także doskonałe źródło EPA i DHA – kwasów tłuszczowych, które rozkładają „zły cholesterol” oraz pomagają zmniejszyć stany zapalne organizmu. Szprotki zawierają również wiele mikroelemetów i witaminy, np. B12 i witaminę D.

Te małe i niepozorne rybki kryją w sobie wiele smaku, podkreślonego dymem z drewna bukowego. Wędzenie wydobywa aromat i smak, który sprawia, że wędzony szprot od Fjord Fiskursson to prawdziwy rarytas.


NATURALNY SMAK