Śledź to bardzo energiczna i aktywna ryba, naturalnie występująca w zimnych i głębokich wodach morskich. To sprawia, że to ryba o zwartym mięsie, zapewniająca mnóstwo walorów zdrowotnych. Śledzie są jednymi z najmniej zanieczyszczonych ryb, bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. Te niewielkie ryby zawierają wiele zdrowych tłuszczy – wielonienasyconych niezbędnych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Wspomagają one odporność, pomagają zapobiegać chorobom serca, regulują ciśnienie tętnicze krwi oraz obniża poziom cholesterolu. Poza tym wzmacniają kości i wspomagają pracę oczu. Śledzie, dzięki zawartości kwasów omega-3, wpływają też na nastrój, zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację. Warto też wspomnieć, że nie posiadają wiele kalorii.

Śledź posiada wiele walorów smakowych. Wędzony na gorąco ma bardzo jasne, delikatne i soczyste mięso. Charakterystyczny aromat uzyskujemy dzięki wędzeniu dymem bukowym. Podbicie smaku dodają wyselekcjonowane przyprawy i zioła.


NATURALNY SMAK
ZIOŁAMI PROWANSALSKIMI
Z PIEPRZEM