Halibut to popularna ryba z rodziny flądrowatych, która występuje w wodach oceanicznych, między innymi w Oceanie Atlantyckim, Spokojnym, Morzu Północnym i Białym. Warto go spróbować ze względu na doskonałe walory smakowe oraz wartości odżywcze. Jest źródłem witamin z grupy B, składników mineralnych takich jak potas, selen, magnez i fosfor, kwasów omega-3, a także pełnowartościowego białka, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Spożywając regularnie mięso z halibuta, można obniżyć poziom złego cholesterolu, zmniejszyć ryzyko chorób układu krwionośnego, zapewnić sobie szczupłą sylwetkę oraz wzmocnić układ odpornościowy.

Halibut jest rybą popularną i cenioną za niezwykły smak, białe, kruche i bardzo soczyste mięso. Dopracowany do perfekcji proces pieczenia przez Fjord Fiskursson oraz zawartość aromatycznych przypraw sprawia, że halibut wręcz rozpływa się w ustach.